Римовані псевдоніми українських авторів ХІХ–ХХІ ст.: особливості способів творення та використання - Брайлян, Надія (Пресознавство, 2025)
Мета статті – дослідити римовані псевдоніми українських авторів ХІХ–ХХІ ст., проаналізувати характерні способи їх утворення та особливості використання. Завдання дослідження полягає у віднайденні римованих підписів серед масиву українських псевдонімів, зібраних у книзі «Приховані імена: словник псевдонімів українських авторів ХІХ–ХХІ ст.», аналізі способів їх утворення, систематизації відповідно до них, встановленні особливостей використання. Методи дослідження: системний, аналітичний, описовий, що дали змогу здійснити вибірку римованих псевдонімів, дослідити способи їх творення, визначити особливості їх використання. Новизна статті у тому, що римовані псевдоніми українських авторів уперше досліджуються як окрема цілісна група, що відзначається низкою особливостей, зокрема щодо їх способів творення та використання. Висновки: Встановлено, що серед псевдонімів українських авторів ХІХ–ХХІ ст. є невелика кількість підписів, які складаються із двох слів, дібраних з урахуванням рими, – римовані псевдоніми. На основі матеріалів видання «Приховані імена: словник псевдонімів українських авторів ХІХ–ХХІ ст.» здійснено вибірку таких псевдонімів, проаналізовано методи їх утворення і відповідно до них здійснено систематизацію у двох групах: 1) псевдоніми, утворені на основі автонімів; 2) псевдоніми, створені без жодного зв’язку з автонімами. Виявлено, що у кожній із цих підгруп застосовано різні способи творення. Встановлено, що українські автори підписували римованими псевдонімами різножанрові публікації як в окремих виданнях, так і в періодиці різних видів, спрямування та призначення, яка друкувалася в Україні й інших країнах Європи та Північної Америки у період із 1870-х рр. до сьогодення. Відзначено, що й інші особливості римованих псевдонімів потребують дослідження, як-от: функційне навантаження, семантико-мотиваційний аналіз.