Журнал «Пам’ятки України» (1969–1985 рр.): аспекти редакційної політики - Катола, Ольга (Пресознавство, 2025)
Розвідка присвячена вивченню мотиваційної діяльності редакції журналу «Пам’ятки України» у 1969–1985 рр. як складової редакційної політики, що формувалася в умовах ідеологічного тиску з боку партійно-державної влади. Метою дослідження є аналіз змісту та редакційного спрямування матеріалів, що виходили друком у цей період, на тлі тривалого функціонування часопису в системі радянських ідеологічних координат. З’ясовано залежність редакційного керівництва від політичної системи та ступінь впливу видання на формування у читачів нормативного радянського світогляду. Акцентовано, що політика журналу, попри декларативну орієнтацію на охорону культурної спадщини, часто сприяла укоріненню спрощених або ідеологічно викривлених уявлень про українське минуле. Новизна дослідження полягає в конкретному аналізі аспектів редакційної політики в контексті її підпорядкованості політичному режиму. Використано методи історизму, наукової об’єктивності та якісний контент-аналіз, що дозволило виявити тематику публікацій і проілюструвати її трансформацію. Показано, що за ширмою популяризації історико-культурних тем здійснювалося ідеологічне конструювання образу «радянської людини». Лише з набуттям незалежності українське суспільство отримало змогу критично переосмислити зміст подібних видань і повернути собі право на власну історичну візію.