Публіцистика Дмитра Дорошенка в часописі «Українське Слово» (Берлін, 1921–1922 рр.) - Кулеша, Надія (Пресознавство, 2025)
Метою статті є розгляд публіцистичної діяльності Дмитра Дорошенка у часописі «Українське Слово», що виходив у Берліні впродовж 1921–1922 рр. Об’єктом дослідження є часопис «Українське Слово», а предметом дослідження – публіцистичний доробок у ньому Д. Дорошенка як складової його громадсько-політичної активності в еміграції. Короткий огляд стану дослідженості теми показує, що чимало праць, присвячених постаті Д. Дорошенка, зосереджено переважно на його внеску в українську історичну науку, історіографію, бібліографію та політичну думку. Натомість його безпосередня співпраця з друкованими органами української еміграції залишається малодослідженою. Тож актуальність дослідження зумовлена потребою ґрунтовного вивчення публіцистичної спадщини Д. Дорошенка у контексті його співпраці з берлінським «Українським Словом» як важливого джерела для реконструкції суспільно-політичного дискурсу української еміграційної преси початку 1920-х рр. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму, об’єктивності та системності, пресознавчий і джерелознавчий підходи, а також контент-аналіз. У статті проаналізовано зміст, тематику та ідейно-політичну спрямованість публікацій Д. Дорошенка учасописі «Українське Слово», класифіковано ці публікації за жанрами. Особливу увагу приділено висвітленню ролі Д. Дорошенка як речника державницької ідеї в інформаційному просторі еміграційної преси. У висновках наголошено суголосність публікацій вченого тогочасній політичній і світоглядній проблематиці, підкреслено їх державотворчу акцентуацію і національно-патріотичну спрямованість. Підкреслено значення публіцистики Д. Дорошенка у формуванні суспільно-політичної думки у середовищі української еміграції початку 1920-х рр.