Питання інформаційної війни на сторінках журналу «Український Тиждень» (2022–2024 рр.) - Вдовичин, Ігор (Пресознавство, 2024)
Проаналізовано феномен «інформаційна війна», яка стає одним із вирішальних інструментів впливу в сучасному світі, сповненому повномасштабних війн, які загрожують перерости у ІІІ світову, що обумовлює актуальність теми. Представлено історію наукового опрацювання питання інформаційної війни в сучасних дослідженнях, зокрема В. Горбуліна, В. Петрика, М. Требіна, А. Фісуна та ін. Метою визначено розкриття інструментарію інформаційної війни та засобів протидії, зокрема на прикладі журналу «Український тиждень». Для реалізації поставленої мети визначено такі завдання: продемонструвати підходи до складових інформаційної війни – різноманітних ІПСО (інформаційно-психологічних операцій) та потенційні небезпеки, які виникають у разі відсутності опірності до маніпуляцій свідомістю та інформаційного насильства. Як методологічну основу використано системний, герменевтичний та історичний методи. Показано проблеми для «інформаційної гігієни» у зв’язку з широким використанням Росією технологій інформаційної війни проти нашої країни та інструментарій опору, зокрема активну інтелектуальну діяльність журналу «Український тиждень» у 2022–2024 рр. Важливість праці періодичного видання обумовлена не лише прямим зверненням до цих питань, а перш за все розумінням ширшого історичного та політичного контексту, в якому відбуваються події. Це досягається шляхом публікації різноманітних публіцистичних, дослідницьких, аналітичних матеріалів, зокрема і закордонних авторів. Журнал формує у своїх читачів світоглядну позицію, яка дозволяє критично сприймати зовнішні інформаційні впливи. Така позиція періодичного видання не лише є відповіддю на гостроактуальні проблеми у протистоянні з Росією, а й виконує важливу роль у творенні в Україні інтелектуального середовища свободи.