Науковий контент тижневика «Недїля» (1911–1912 рр.) - Комариця, Мар’яна (Пресознавство, 2023)
Українська інтелектуальна еліта Галичини розуміла важливість розбудови національних культурних цінностей через їх наукове переосмислення. Вектори цього переосмислення проєктуються на окремі галузеві групи публікацій ілюстрованого часопису «Недїля» (тижневого додатка до газети «Дїло») і стосуються різних наукових сфер – історії, літературознавства, мовознавства, образотворчого мистецтва, музики, театру, природничих наук тощо. Автори публікацій – Михайло Возняк, Володимир Дорошенко, Наталя Кобринська, Іван Крип’якевич, Іван Раковський, Гнат Хоткевич, Іван Франко, Василь Щурат та ін. – розглядали проблеми національної культури у загальноєвропейському контексті, проводили компаративні паралелі щодо суспільного статусу, фінансового становища та публічного резонансу результатів діяльності українських і зарубіжних науковців та митців. Часописні матеріали започатковували такі наукові дисципліни, як шевченкознавство й шашкевичезнавство, містили багатий історичний та археологічний матеріал до історії України загалом і Львова зокрема, відображали високу оцінку результатів діяльності Наукового товариства імені Шевченка. Історичні дослідження актуалізують теми праісторії України, доби Хмельниччини, ідентифікації українських національних символів. Публікації газети дають змогу простежити зв’язок між розвитком наукових процесів на теренах Галичини та пресою: окрім суто фахових видань, суспільство потребувало науково-популярних, що сприяли б пропагуванню досліджень, перш за все у сфері гуманітаристики, серед ширших суспільних кіл. Соборність духовного простору українців, розділених кордоном двох імперій, засвідчує як авторське коло газети, так і тематичні домінанти наукових розвідок.