Воєнно-документальна проза Миколи Лепкого - Качкан, Володимир (Пресознавство, 2023)
У статті розглядається есеїстична спадщина Миколи Лепкого та воєнно-документальна проза письменника. Дослідження ґрунтується на точних фактах біографії, підтверджених архівними документами та свідченнями родичів, що містяться у приватному листуванні й опублікованих споминах, зокрема, досліджується твір «З воєнного записника», який містить документальні свідчення про події Першої світової війни та є, на нашу думку, вагомим доповненням до мемуаристики Першої світової війни, особливий своїм підходом до детального опису тогочасних історичних подій. Опираючись на значний за обсягом архівний матеріал, спогади доньки, рукописи, газетні публікації та нотатник М. Лепкого, здійснено спробу відтворення життєпису письменника у контексті актуальних напрямів вітчизняної літературної критики та наукового вивчення історії української літератури. Результати проведеного дослідження дали змогу висвітлити малодосліджені досі сторінки біографії М. Лепкого та доповнити аналіз творчої спадщини письменника новою інтерпретацією його мемуарного твору.