Часопис «Радіо. Мовлення. Слухання. Техніка. Аматорство» та його роль у становленні українського радянського радіомовлення 30-Х – початку 40-х рр. ХХ століття - Нагорняк, Майя (Пресознавство, 2025)
В історії України період 30-х – початку 40-х рр. ХХ століття позначений становленням національної радянської державності, що спричинилася до появи тоталітарного режиму. З метою пояснити кожне питання суспільного життя партія й держава активно використовували єдину тоталітарну ідеологію, яка породжувала ідеологічну монополію на істину. Роль провідника цієї ідеології з-поміж інших медіа взяло на себе й радіомовлення. Прикметно, що тієї буремної пори функціонувало спеціалізоване видання, яке висвітлювало всі аспекти функціонування радіо, про що свідчить назва часопису – «Радіо. Мовлення Слухання. Техніка. Аматорство». Метою статті є з’ясувати шляхи, завдяки яким журнал набув ознак одного з головних інструментів утвердження українського радянського радіомовлення. Серед завдань вирізняємо такі: здійснити вивчення тематичного спрямування матеріалів видання, дослідити сутнісні й структурні характеристики контенту. Задля досягнення мети й вирішення завдань були використані такі методи, як історичний, емпіричний, метод контент-аналізу, метод узагальнення. Новизна статті полягає у тому, що здійснено спробу детально вивчити таке медійне явище вказаного періоду, як радіопреса, та її роль у суспільно-політичних процесах на теренах радянської України 30-х – початку 40-х років ХХ ст. Часопис «Радіо. Мовлення Слухання. Техніка. Аматорство» як основне спеціалізоване видання про радіо України відіграв подвійну роль: він був політичним рупором радянської влади й засобом комунікації для різних категорій слухачів. У такий спосіб було започатковано випуск фахової літератури для спеціалістів і аматорів радіосправи.