Wrocławskie czasopisma drugiego obiegu z lat 1978–1990 w zbiorach Narodowej Biblioteki Ossolineum - Smereczyńska, Katarzyna (Пресознавство, 2025)
За часів комунізму свобода слова та вираження поглядів була суворо обмежена державою, а офіційні ЗМІ підлягали цензурі. У відповідь на це, у 1970-х та 1980-х рр. спостерігався розквіт незалежних видавничих ініціатив, які зазвичай називають підпільною пресою (другим накладом) або бездебетною пресою. Ці підпільні видання служили важливими інструментами для поширення нецензурованої інформації та інтелектуального опору. Метою цього дослідження є розробка комплексного каталогу підпільних періодичних видань, що зберігаються в Національній бібліотеці Оссолінеума (НБО), та підвищення їх доступності для дослідників і читачів. Колекції Оссолінеума не лише зберігають широкий спектр періодичних видань, опублікованих поза офіційними державними структурами, але й надають важливе розуміння соціальної, політичної та культурної динаміки опозиційних рухів у комуністичну епоху. Цей короткий виклад слугує прелюдією до ширшої дослідницької ініціативи, розпочатої у 2025 р. Відділом нових серійних видань Бібліотеки Оссолінеума. Проєкт підкреслює унікальний характер підпільної колекції Національного Банку Польщі та її важливість для майбутніх досліджень історії цензури, опору та незалежного видавництва в Польщі XX ст.