Нормативні теорії преси: огляд основних концептуальних підходів та напрямів аналізу - Бліхарський, Роман (Пресознавство, 2024)
Стаття присвячена концептуальному аналізу нормативних теорій преси в контексті сучасних викликів медіастудій. Основною метою дослідження є оцінка валідності та обмежень застосування нормативних підходів до вивчення функцій медіа у різних історичних і соціальних контекстах, а також їх адаптація до умов цифрової трансформації. Завданнями дослідження є: визначення основних напрямів та концептуальних підходів до формулювання нормативних теорій преси; критичне оцінювання обмежень «чотирьох теорій преси» Вілбура Шрама, Фреда Сіберта і Теодора Петерсона при аналізі медіа в різних контекстах; актуалізація проблеми інтеграції класичних моделей із новими підходами в сучасні пресознавчі дослідження. Дослідження здійснено методом систематичного огляду наукових публікацій, які аналізують розвиток і критику нормативних теорій преси, зокрема в контексті їх адаптації до змінних соціальних, політичних і технологічних умов. Огляд включає аналіз теоретичних підходів щодо вивчення медіа, пов'язаних з еволюцією систем преси у різних країнах та історичних періодах часу. З’ясовано, що незважаючи на свою значущість у дослідженні еволюції медіа, нормативні теорії мають обмеженуефективність у сучасних умовах через їхню універсальністьта ідеалізацію стандартів. Вони не завжди враховують соціально-культурні та політичні відмінності між країнами іперіодами, а також швидкі зміни в технологіях медіа. Запропоновано вирішення цієї проблеми, що полягає у синтезітрадиційних нормативних теорій з новими теоретичнимимоделями, що дозволяє краще зрозуміти роль та особливостіфункціонування медіа в сучасному суспільстві, та для більш ефективного вивчення історії та сьогодення преси.Новизна роботи полягає в узагальненні надбань історіографії з критичного переосмислення ролі нормативних теорій загалом, та класичної праці В. Шрама, Ф. Сіберта, Т. Петерсона у сучасних медіадослідженнях.