Осип Боднарович (1895–1944): маловідомі сторінки життя редактора і публіциста - Наконечна, Зоряна; Катола, Ольга (Пресознавство, 2024)
Досліджено редакційну та публіцистичну працю Осипа Боднаровича, діяльного учасника українського пресовидавничого процесу 1920–1940-х рр. у Львові; подано окремі факти його біографії, яким не було ще приділено належної уваги. Мета статті – зафіксувати усі пресодруки, у випуску яких брав участь О. Боднарович, визначити функції, виконувані ним у кожному з цих часописів, а також проаналізувати тематику його публікацій. Для цього було виконано низку завдань – опрацьовано довідкові джерела та спогади осіб, задіяних у пресовидавничому процесі аналізованого періоду, здійснено ретельне дослідження змісту газет і журналів, з якими міг співробітничати О. Боднарович, опрацьовано словники псевдонімів і криптонімів, щоби встановити, як саме він міг підписуватися. Досягненню мети дослідження сприяли історичний, біографічний, аналітичний методи. Стаття є актуальною, оскільки про життя та діяльність О. Боднаровича немає ще комплексних розвідок, а тільки принагідні згадки. Новизна статті полягає в тому, що, завдяки ґрунтовному опрацюванню джерел, вдалося не лише суттєво доповнити біографію цієї непересічної особистості, а й визначити його внесок у розвиток українського пресовидання. У результаті дослідження з’ясовано, що: О. Боднарович був відповідальним редактором одинадцяти часописів (пʼять із них за винятком однієї сторінки дублювали матеріали «Рідної Землі»), співредагував ще чотири видання, а також низку алендарів, свої статті, переклади з інших мов публікував у понад 20 пресодруках. Тематика публікацій автора – проблеми українського студентства, стан і шляхи розвитку шкільництва, громадсько-політична подієвість, рецензування нових книг та часописів, театральних вистав.