Журнал «Наші Дні» (1941–1944 рр.): літопис українського культурного життя під окупацією - Середа, Оксана (Пресознавство, 2024)
Досліджено особливості функціонування українського літературно-мистецького журналу «Наші Дні» під час німецької окупації та проаналізовано його редакційно-видавничу політику в умовах цензурних утисків та обмежених інформаційних можливостей. Метою статті було реконструювати історію появи часопису, охарактеризувати склад його редакційної колегії, обов’язки редакторів, розкрити псевдоніми і криптоніми співробітників видання. Для цього було виконано низку завдань – віднайдено й опрацьовано спогади безпосередніх учасників українського пресовидавничого процесу 1941–1944 рр.; здійснено ретельний аналіз змісту видання з метою ідентифікування усіх його співробітників і дописувачів; переглянуто словники прихованих імен із метою розкриття псевдонімів і криптонімів авторів. Дослідження є актуальним, оскільки журнал «Наші Дні» вивчався дослідниками лише в аспекті його тематичного наповнення і як джерело інформації про українське культурне життя в умовах німецької окупації. Новизна статті полягає у тому, що завдяки ґрунтовному опрацюванню джерел вдалося висвітлити історію появи часопису, заглянути за редакційні лаштунки і окреслити обов’язки редакторів видання, ввести у науковий обіг низку псевдонімів і криптонімів. Для досягнення завдань цієї розвідки використано загальнонаукові (аналіз, синтез, індукція, дедукція) та спеціальний (біографічний) методи. Часопис «Наші Дні» побачив світ у Львові 1 грудня 1941 р. під егідою «Українського Видавництва часописів і журналів для дистрикту Галичина» (згодом перейшов у підпорядкування «Українського Видавництва») і мав на меті «творити літературу й мистецтво для Нації». Редакцію очолював спершу Осип Боднарович, потім – Іван Німчук, відповідальними редакторками були Марія Струтинська й Антоніна Струтинська. Також до редакційної колегії входили Святослав Гординський, Василь Сімович, Остап Тарнавський та Микола Шлемкевич. Загалом було випущено 30 чисел, останнє, ч. 4/5, датоване квітнем–травнем 1944 р. Підсумовано, що часопис відіграв визначальну роль у відновленні і формуванні українського культурного простору Галичини в умовах окупації і зумів згуртувати довкола себе творчих українців з обох боків Збруча.