Імерсивне інтерв’ю Миколи Тимошика як відгук на виклики сучасної доби - Галич, Валентина; Галич, Артем (Пресознавство, 2024)
Потреба вивчення жанру сучасного інтерв’ю мотивується такими чинниками, як: активна трансформація системи журналістських жанрів під впливом світових тенденцій доби глобалізації та новітніх інформаційних технологій і суспільно-політичних змін у молодій українській державі, позначених культивуванням принципів демократії; слабка розробленість теорії жанру інтерв’ю через активне проникнення його до змісту й структури інформаційних та аналітичних жанрів і породження численних модифікаційних та дифузійних форм; активність функціонування інтерв’ю в українських друкованих та електронних засобах масової інформації воєнного часу. Окрім того, дослідження крізь призму традицій і новаторства творів цього жанру діалогічного мовлення в журналістському доробку Миколи Тимошика, визначного ученого, громадського діяча та педагога, дає можливість наголосити й на інших проблемах новітнього інтерв’ю, зокрема морально-етичних, аксіологічних, освітніх. Об’єкт дослідження: імерсивне (віртуальне) інтерв’ю Миколи Тимошика «Ольга Кобилянська про бездуховність і манкуртство українців», а його предмет становлять специфіка жанру інтерв’ю з пам’ятником та його комунікативний і виховний потенціал. Мета та завдання статті: розкрити імерсивний зміст інтерв’ю з пам’ятником у інформаційних викликах новітньої доби як репрезентанта портрета Миколи Тимошика. Інтерв’ю в його творчому доробку ще не стало об’єктом системного й комплексного вивчення. Наша публікація є першою спробою заповнення цієї лакуни. Методи наукового пошуку (дискурсологічний, біографічний, історичний, аксіологічний, типологічний) допомогли різноаспектно розкрити предмет наукового пошуку, зокрема, представити інтерв’ю Миколи Тимошика як багатовимірне комунікативне явище в координатах соціального часу і простору, прокоментувати його зміст з урахуванням духовних цінностей та в дотичності до наукової, освітньої та громадської діяльності автора. Результатом дослідження є сформоване визначення імерсивного інтерв’ю як різновиду публіцистичного твору діалогічної форми, що сприяє зануренню реципієнтів у віртуальну/доповнену реальність, своєрідний нереальний, штучно створений світ, з яким вони можуть взаємодіяти в реальному часі з метою осмислення актуальних проблем сьогодення.