Lwowskie czasopismo «Nafta» w latach 1893–1914 - Zamoyski, Grzegorz (Пресознавство, 2023)
У статті йдеться про львівський часопис «Nafta», який видавався у 1893–1914 рр. Цей періодик виходив у формі місячника або двотижневика, до складу його редакційної колегії належали професори вищих навчальних закладів Львова та галицькі діячі в галузі економіки і промисловості. «Nafta» була не першим часописом, присвяченим проблематиці нафтового промислу – способам видобутку нафти, економічним питанням, особливо функціонування нафтової промисловості в інших країнах та діяльності місцевої і державної влади щодо цього промислу. Часописи такої тематики виходили раніше в Ґорліцах і Кросні, а після початку видавання «Nafty» – також і в м. Ясло (Pawłowski 1995: 366). Однак ці видання були ефемеридами, а львівська «Nafta» як багаторічний орган Нафтового крайового товариства (раніше – Товариства нафтових техніків) виходила до кінця липня 1914 р.