Іван Паславський (1896–1947): колізії біографії, редакторська і журналістська діяльність - Дроздовська, Олеся (Пресознавство, 2023)
Досі маловивченим залишається один із сегментів історії української друкованої журналістики ХІХ–ХХ ст. – українська преса, яка виходила у Китаї впродовж 1917–1944 рр. Люди, які брали участь у її створенні та функціонуванні, незаслужено забуті, а їхня визначальна роль у розвитку цього національного соціального інституту – неоцінена. Саме тому об’єктом нашого дослідження було обрано постать одного з активних учасників українського національного життя у Східній Азії – Івана Паславського. Увагу зосереджено на вивченні його співпраці з українськими часописами, які у 20–30-х рр. ХХ ст. виходили у Харбіні. Уточнено окремі епізоди життєвого шляху І. Паславського. Акцентовано ті фрагменти біографії, які потребують подальшого вивчення. Досліджено участь у заснуванні, видаванні й редагуванні таких пресових видань, як: «Далекий Схід» (1925–1926), «Маньджурський Вістник» (1932–1937), «Українське Життя» (1925), «Українські “Листи з Далекого Сходу”» (1932). Наголошено на його співучасті у функціонуванні сторінки «Украинская Жизнь» у російськомовній газеті «Гун-Бао» (1929–1930). На шпальтах зазначених видань й у газеті «Далекий Схід» (1938–1939) виявлено понад сорок публікацій І. Паславського. Відзначено, що свої матеріали він підписував справжнім іменем, криптонімом І. П., псевдонімом Лев Галицький або залишав анонімними. Визначено проблематико-тематичний спектр його журналістської спадщини. Наголошено на необхідності продовження наукових пошуків щодо з’ясування суперечливих фрагментів біографії І. Паславського і його діяльності як журналіста. Окреслено перспективи наукових студій, присвячених вивченню української преси у Китаї 1917–1944 рр., та осіб, які брали участь у її функціонуванні.